Пирография за начинаещи

Покрай Коледно-Новогодишните празници Lidl ме изкушиха с пирографа, който бяха пуснали за 15 лв. Просто не можах да се стърпя 🙂

Нищо не разбирам от пирография, рисувам отвреме-навреме (не че ме бива кой знае колко…хихих), но реших, че трябва да опитам и с пирографията.

И така,бързо се озовах в Lidl, грабнах един пирограф и бегом в къщи да експериментирам на дъската за рязане на баба (моята е пластмасова, да не си помислите, че нарочно исках нейната да опропастя 😉 )

Марката е CRELANDO  и има 7 различни накрайника с различна дебелина за писане и рисуване, както и  7 различни накрайника – печати.

IMG_6220

Дръжката е сравнително удобна, но при продължителна работа пирографът много се нагрява и трябва да се държи по-далеч от писеца, което затруднява работата/рисуването на начинаещите 🙂 Поставката е направена от много тънка ламаринка и не е особено стабилна, ако не се внимава може и да се направи някоя шарка, където не трябва 🙂

От втори опит установих, че има защо накрайниците да са различни. Исках да направя надпис, а използвах накрайник за много тънки линии и детайли, който “накъса” линиите ми и ме принуди да натискам по-силно, което доведе до огъване на накрайника и вдлъбване на дървото повече от необходимото.

Възможно е това да е въпрос на умения и техника, но след като смених накрайника всичко с писането се получаваше доста по-лесно.
Като цяло декорирането с пирограф ми се струва доста пипкава работа и малко страшничка, защото пирографът е ужасно горещ и единствения начин да се сменят накрайниците е с клещи. Другия вариант е да се чака да се охлади преди всяка смяна, което е…досадно, поне за мен.
Ако просто искате да опитате какво е работата с пирограф, определено препоръчвам този и смятам, че не си заслужава да се дават повече пари за по-скъп модел. Вероятно по-скъпите модели имат възможност за поддържане на определена температура и предоставят лукса дръжката да не се нагрява при работа, но това има смисъл, ако сериозно ще се захващате с пирография.
Резултатът от моя експеримент -пирографирани две дъски за рязане, които са доста далеч от съвършенството и това, което исках да постигна, но понеже ми е първи опит няма да си пиша двойка!
IMG_6225
IMG_6224
 IMG_6219
Update: втори по-сполучлив опит може да се види тук:
Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: