Art, Wine & Chocolate!

***Scroll down for the English version***

Оказва се, че базари, посветени на изкуството и творческите занаяти се провеждат всеки месец в София, а моето първо посещение беше едва сега – 6 февруари 2016 в Гранд Хотел България и го приех като някакво изключително и извънредно събитие. Да, изключително е, но за щастие не и извънредно, защото с удоволствие ще посещавам базарите честичко отсега нататък 🙂

Ето какво привлече моето внимание на това събитие, както и кои от покупките бих повторила на следващите:

  1. Още в събитието във facebook  бях мернала, че ще вземат участие едни плодове, обвити в шоколад и още със самото ми стъпване на базара веднага се огледах за тях:12669423_546116928900362_8953435584509450191_n.jpgОсвен черешки, обвити в шоколад имаше и фурми, сини сливи с орех и други. Аз взех от изборените току-що, но на следващите базари бих си взела само от черешките, тъй като за моя вкус те са най-сполучливи. Нахвърлих се на сините сливи, защото много обичам сините сливи, обвити в шоколад, които продават в “100 грама сладки” и си ги представях на вкус по същия начин. Но не са… и за това може би няма да повторя от тях. Това в никакъв случай не значи, че са лоши, просто аз имам вече изграден идеал за синя слива в шоколад и тя се продава в “100 грама сладки”, това е 🙂
  2. Второто нещо, за което предварително бях наясно, че ще бъде на базара, беше малиновото вино. Имаше два различни щанда, като на единия се продаваше малиново вино от малини+грозде, а на другия имаше и само от малини (което беше свършило за мен 😦 ). И на двете места можеше да се дегустира, така че се спрях на това:12713931_10207618995687520_1537808438_n.jpgХаресва ми на вкус, достатъчно е сладникаво-малиново за десертно вино, етикетчето е интересно,но не ми допада, че го предлагат в пластмасово шише, а не в стъклено…
  3. Нещо, което ме изненада и не можах да устоя, бяха ръчно направените свещи Gancini с уникални аромати и вкусна визия. Добре, че бяха скрили лъжичките, както се шегуваше момичето на щанда 🙂12572949_961414873906041_6922671570869802178_n12654230_10204480533332336_5160442005762997737_n
  4. Друга случайна, но сполучлива находка бяха бисквитките-сърца с вкус (не много силен и натрапчив) на ягода и лавандула от Monica Bing:12644645_448939201969101_5572539644394300676_n5. И последната ми находка – краве сирене с трюфели от Du-Chef-Radichev, която няма да повторя повече 🙂 Не, че е толкова лошо (все пак имаше възможност да се опита преди да се купи), но определено не е нещо, за което бих си казала: “Как ми се е прияло сирене с трюфели!”. Не бях опитвала трюфели до сега и се изненадах, че хрупкат в сиренето 🙂 Ако сте фенове на трюфелите – предлагат се освен с краве сирене и с козе, и с овче, и като крем за мазане.12592441_546272055551516_3192318540785229123_n

Разбира се, имаше още много, много щандове с различни творения – бижута, плетива, тениски, шапки, сладкиши, но споделям нещата, които успяха да ми привлекат вниманието и ме накараха да си купя от тях.


There are handmade exhibitions in Sofia about art, wine, food & anything handmade…and they are not something unordinary. I didn’t know and I was very surprised when I understood that there is exhibition every month ( sometimes even more often). My first visit on handmade exhibition about art was in February in Grand Hotel Bulgaria.
What interesting I saw, what I bought and what I would buy again? 🙂
1. I understood (from facebook event about the exhibition) about fruits in chocolate and when I first got in the hotel ….I bought dates, cherries, prunes – all in chocolate. The most I liked the cherries.I love prunes in chocolate from “100 grams sweet” and somehow I thought that the taste will be the same, but it wasn’t. My ideal for prunes in chocolate is sold in 100 grams sweet!
2. The second thing that I bought was raspberry wine. There were two different booths where they sell raspberry wines. On first booth there were raspberry + grapes, in second there were wine with raspberries without grapes but it was over 😦 So after tasting I made my choice. I liked it, the taste is sweet enough for dessert wine, but I don’t like the plastic bottle!
3. The third thing that grab my interest were handmade candles “Gancini“. They smell fantastic and they looks fantastic. It was very good that they were hidden the spoons as the girl behind the booth said.
4. Random but successful purchase were cookies with strawberry and lavender from Monica Bing.
5. And finally – cheese with truffles from Du-Chef-Radichev. I think I will not buy it again. Not that bad, but definitely not something special that I expected. This was my first date with truffles and was surprised that they are crunchy. If you are fan of truffles – Du-Chef-Radichev offers truffels with goat and sheep cheese as well.
Of course there were many, many booth with various creations – jewelry, knitwear, shirts, hats, cakes and so on and so on, but I share only the things that managed to attract my attention! 🙂

Leave a comment