Ковачевица и Лещен

Обикновено посещението на Ковачевица се съчетава с това на Лещен, тъй като селата са разположение едно над друго, за това и аз ще ги обединя 🙂

Ковачевица и Лещен се намират близо до Гоце Делчев:

Kovachevitza-map

Уникалните  стари къщи на Лещен са разположени по стръмните склонове на местността и носят духа на ковачевската архитектура. Най-голямата архитектурна забележителност е църквата “Св. Парашкева”, построена през 1833г. Тя притежава рисуван дърворезбен иконостас и стари автентични икони.  В доста по-ново време е построена и една интересна постройка, направена от глина. Къщичката за гости се отдава под наем и напомня на извадена от детското филмче за барбароните, което през 90-те години на миналия век беше доста популярно сред подрастващите. Тъй като къщичката е интересна привлича доста любители на снимките, така че в по-оживените туристически сезони е силно вероятно да осъмнете с любопитни хора около вратата и прозорците си. Днес в селото са реставрирани около 15 къщи, които пресъздават духа и атмосферата на миналото. Много от тях предлагат настаняване, а гостоприемните домакини ще ви нагостят с вкусни местни ястия, приготвени от екологично чисти продукти. В Лещен се предлагат и различни атракции – разходки в планината, риболов, еднодневни екскурзии до близки забележителности, бране на билки и гъби.

Място, което аз препоръчвам да посетите е известната кръчма в Лещен, където предлагат прословутото Лещенско кюфте, приготвено от кълцано месо. Обслужването не е на най-високо ниво, но ако успеете да преглътнете това, вкусовото изживяване си заслужава. Всички знаят, къде се намира кръчмата и лесно ще Ви насочат, ако попитате, а при посещението си аз я познах по двата автобуса туристи, които бяха спрели пред нея. Първият път, когато посетих Лещен, нямаше места навън и се наложи да седнем вътре в заведението, където е малко тъмно, но пък се усеща  добре духа на мястото, за което допринасят мебелите и обстановката. Вторият път успях да се насладя на секващата дъха гледка от терасата на заведението, като бяхме и единствените посетители 🙂

Leshten2

Leshten

Село Ковачевица е запазило автентичния си вид  и е едно от най-красивите български села, в което къщите са изградени от камък и разхождайки се човек има чувството, че времето е спряло. Къщите изглеждат стари и обезлюдени и имащи нужда от поддръжка, но всичко това допринася за по- автентичния вид на селото, а по-тесните калдъръмени улички човек може да усети спокойтвието обхванало това място, стига да уцели и сезон, в който туристите са по-малко. Самото село Ковачевица не е голямо, може бързо да се обходи, но е прекрасна дестинация за снимки. Известен е афинитетът на режисьори и сценаристи към Ковачевица, като снимките за много чуждестранни и български филми са осъществени на територията на селото. Един от най-известните е «Мъжки времена».

Сред интересните обекти за посещение е църквата «Св. Никола», към която има изградена четириетажна камбанария. В самото начало на селото, където е и най-оживената част в определени дни има своеобразен пазар, от където могат да се купят типични български предмети и украси – покривки, одеала, носии и много други предмети, както от дърво, така  и метални.

Kovachevitza1

Kovachevitza2

Kovachevitza3

Kovachevitza4

Signiture

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s