Гложенски манастир

 

Един от най-интересните манастири, който съм посещавала е Гложенският манастир. Той е разположен на около 10 км. от село Гложене в Тетевенския Балкан. От град Ябланица се тръгва по главния път за Варна, след това се завива на разклона за село Малък извор. Следват около 6 км до манастира.

За разлика от повечето манастири, той не е построен на закътано равно мястото, а е разположен на висока скалиста месност. Гледката, която се открива от совеобразната тераса на манастира е спираща дъха, както спиращо дъха е пътуването и изкачването по тесния път водещ към манастира. В този смисъл не препоръчвам посещението му зимно време, тъй като дори лятно време при благоприятни метеорологични условия на по-чувствителните хора като мен им е трудно да гледат през прозореца, когато се налага разминаване с насрещна кола на тесния път, а от двете страни зеят дълбоки пропасти.

5130195616_ca1ffa9305_b

Манастирът “Свети Георги Победоносец” се намира на около 17 км от село Гложене, откъдето идва и името му. Светата обител се вижда още от далеч, тъй като е разположена на скалист връх в Тетевенската планина.

Гложенският манастир е обявен за архитектурно-строителен и исторически паметник. Манастирът е действащ мъжки, предлага настаняване както в общи помещения, така и в самостоятелни стаи, а повече информация за историята му посетителите могат да научат в брошурите, които се продават в църквата.

Какво още да видим:

Посещението на Гложенският манастир отлично се съчетава с разглеждане на пещерата „Съева дупка”, която е включена в движението „Опознай България” и от където може да се вземе печат.

Къде да нощуваме:

Отлична близка локация за нощувка е село Рибарица, която предлага многобройни възможности за нощувки.

Signiture

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s